Weetjes: Schorseneren

Wat Koken We Vandaag

Schorseneren

Schorseneren IMG_1433

De Latijnse naam is Scorzonera hispanica. Schorseneren zijn lange, dunne wortels met een zwart-bruine schil. Onder de schil is de wortel wit van kleur. De groente heeft een fijne smaak die iets weg heeft van asperges. Het is jammer dat deze ouderwetse groente weinig meer gegeten wordt. Eén van de belangrijkste redenen hiervoor is dat het schoonmaken van de wortels een tijdrovende bezigheid is. Schorseneren is een echte wintergroente en is vooral in de periode oktober tot april verkrijgbaar. De groente komt uit eigen land en wordt daarnaast geïmporteerd uit België en Frankrijk. Omdat schorseneren enigszins op asperges lijken en niet duur zijn, werden ze ook wel ‘armeluisasperges’ genoemd.

In de 16e eeuw is de schorseneer vanuit het Middellandse Zeegebied naar de Lage Landen geïmporteerd. De naam is volgens sommigen afgeleid van het Italiaanse woord voor zwarte adder, “scorzone”, maar veel waarschijnlijker is dat de Italianen de schorseneer “scorza…

View original post 566 more words

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s